WS: analiza Seahawks - Eagles

Autor: Krzysztof Walentynowicz Opublikowano dnia: 14 czerwca 2013 | Komentarze: 0

Wydział Sędziowski PZFA, dokonując zgodnie z wewnętrznymi procedurami analizy spotkania Seahawks Gdynia - Warsaw Eagles, rozegranego 9.06, w sposób szczególny przyjrzał się ostatniej serii ofensywnej drużyny gości, pod kątem sytuacji ocenianych przez szerokie grono osób zainteresowanych futbolem amerykańskim jako kontrowersyjne. W jej wyniku stwierdzono co następuje:

1. Przewinienie osobiste, nr 94 Seahawks Gdynia, czas meczowy 1:02, druga próba. W opini WS PZFA nałożona kara była niewspółmierna do przewinienia. O ile zagranie zawodnika nr 94 można zakwalifikować jako czyn odbiegający od przepisu, wystarczającą reakcją arbitra byłoby ostrzeżenie zawodnika przed tego typu zagraniami.

2. Defensywne przeszkadzanie w odbiorze podania, nr 14 Seahawks Gdynia, czas meczowy 0:30, druga próba. Bazując na nagraniu można domniemywać faul, ale jakość nagrania nie pozwala dokonać jednoznacznej oceny. Stąd konieczność sięgnięcia po materiał fotograficzny, który w sposób niezaprzeczalny pokazuje zawodnika nr 14 opierającego się prawą ręką o zawodnika formacji ataku. Dodatkowo jeden z sędziów kryjących ten fragment pola, ustawiony w bardzo dobrej pozycji do krycia tej akcji, dla pewności skonsultował swoją decyzję z drugim sędzią, aby upewnić się, że ten nie ma żadnych zastrzeżeń co do decyzji. Takie działanie, w tak kluczowym momencie spotkanie, uznajemy za przejaw dobrej odpowiedzialności za podjętą decyzję.

zdjęcie 1:
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/946674_606285539402187_1147095578_n.jpg
zdjęcie 2:
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/995674_606285579402183_1223427202_n.jpg

www.maffoto.pl

3. Przewrócenie rozgrywającego nr 3 Warsaw Eagles, czy nieudane podanie w trzeciej próbie? O ile materiał wideo może sugerować, iż rzut miał miejsce po tym, gdy kolano zawodnika z nr 3 dotknęło ziemi, otrzymany później materiał fotograficzny wyraźnie prezentuje, iż kolana gracza nr 3 były jeszcze w górze, gdy piłka opuściła już jego rękę.

zdjęcie 3:
http://www.mmtrojmiasto.pl/photo/1791439/Seahawks+vs+Eagles#photoBrowsing]

4. Zegar meczowy dobiegający do 0:00. Na nagraniu wideo wyraźnie widać jak sędzia nadzorujący zegar meczowy wbiega na boisko natychmiast po zatrzymaniu akcji, natomiast z rozmów z arbitrami wiemy, iż poinformował on wtedy sędziego głównego o tym, iż zegar powinien zostać zatrzymany w pozycji 0:02, co nie nastąpiło. Ponad to dokonany pomiar czasu na podstawie nagrania, od momentu gdy w kadrze pojawił się zatrzymany zegar stadionowy (wskazanie zegara 11:23 – zegar liczył czas do 12 minut) nie pozostawia wątpliwości, że podjęta decyzja o dodaniu 2 sekund do czasu czwartej kwarty była słuszna.

Nagranie końcówki meczu Seahawks - Eagles:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bPQkKkoAcEM

Krzysztof Walentynowicz

przewodniczący Wydziału Sędziowskiego